Una dintre cele mai vechi fabrici de confecții a supraviețuit crizei economice

Divertisment

Una dintre cele mai vechi și mai renumite fabrici de confecții din România, înființată în urmă cu 55 de ani, SC ”Moda” SA din Arad, continuă să fie o firmă prosperă, în ciuda crizei economice mondiale.

Dacă înainte de 1990, în Arad lucrau în industria de textile — confecții peste 20.000 de salariați, la UTA, Teba, Tricoul Roșu și la Confecții, în prezent nu mai ființează decât cea din urmă. UTA a fost demolată, noii proprietari construind acolo un parc industrial, terenul unde a fost Tricoul Roșu a devenit un maidan după demolarea fabricii, iar clădirile Tebei sunt în paragină.

”Este mult? Este puțin? Dacă ne raportăm la istoria unei întreprinderi, nu este nici mult, dar nici puțin. Aceasta deoarece puține întreprinderi se pot mândri că au ajuns la această vârstă, lucru care se explică și prin aceea că în prezent nici nu se mai urmărește acest lucru, mediul economic de azi aflându-se într-o permanentă schimbare și reașezare”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, inginer Monica — Diana Fufezan, directorul general al societății.

Potrivit acesteia, în aceste zile, societate aniversează 20 de ani de la privatizare, 20 de ani de colaborare cu cunoscuta firmă ”Karpeller” din Manchester (Anglia) și 5 ani de la mutarea producției în noul sediu, adaptat necesităților actuale.

Oficial, fabrica a cărei ”urmașă” este această societate, a luat ființă la data de 7 iulie 1959. La început, noua întreprindere industrială s-a numit Fabrica de Confecții Arad, pentru ca ulterior să se numească Întreprinderea de Confecții Arad, iar din 1990, SC ”Moda” SA. Bazele acesteia au fost puse în anul 1945, atunci când un grup de 30 de meseriași s-au constituit într-o asociație sub numele de ‘Atelierele colective ale croitorilor’ din Arad, în același an constituindu-se Cooperativa meșteșugărească ‘Solidaritatea’, prima de acest fel din Arad, la care s-au afiliat și alte meserii. În anul 1950, croitorii s-au desprins din această cooperativă, fondând propria lor cooperativă, numită ‘Artex’, cooperativă care a început în anul 1954 să își construiască un nou local de producție, pentru 600 de muncitori, pe un teren situat pe str. Ocsko Terezia (în prezent Liviu Rebreanu), unde s-a aflat până în urmă cu câteva zile sediul SC ‘Moda’ SA.

La scurt timp de la înființare, Fabrica de Confecții din Arad a început să se impună atât pe piața internă, cât și pe cea externă, alături de ”Mondiala” Satu Mare fiind primele fabrici românești care au început să lucreze, la începutul anilor ’60, produse pentru ‘export-vest’, mai precis pentru Germania.

De la un an la altul, cererea de produse a crescut continuu, ajungându-se ca în anul 1961 aici să se producă peste 250 modele de confecții pentru femei, bărbați și copii. Ca o consecință a acestui fapt, s-a impus și creșterea numărului de muncitori, astfel că a fost necesară trecerea la un program de lucru pe două schimburi.

În anul 1961 s-a început construcția corpului de clădire ‘B’ al fabricii, cu un singur nivel, având o suprafață de 978 metri pătrați, dat în folosință în anul 1962. În următorii doi ani, clădirea a fost etajată, până în anul 1966 fiind extins și modernizat și corpul de clădire ‘A’, astfel că suprafața totală construită s-a apropiat de 8.000 de metri pătrați. Dezvoltarea fabricii a continuat, în anul 1974 fiind dat în folosință corpul ‘C’ de clădire, cu patru nivele, având o suprafață utilă de 5.520 metri pătrați.

Numărul de salariați care a ajuns în anul 1975 la 2.576 de persoane, cifră considerată ca maximă la acest capitol, a scăzut în anii care au urmat, la începutul anului 1990 societatea având 1.445 de salariați. Numărul de salariați a continuat să scadă, cifra minimă — 358, fiind atinsă în anul 1997, în prezent societatea având în jur de 450 de angajați.

”Meseria de croitor nu este una foarte dorită de tineri, fapt pentru care găsim cu greu candidați pentru a-i școlariza în această meserie. Dacă în anii ’70 media de vârstă a angajaților fabricii era de sub 30 ani, în prezent această medie se situează în jurul a 40 — 45 de ani, reflectând, dacă pot spune așa, fenomenul de îmbătrânire care apare la nivelul întregii țări”, a precizat Monica — Diana Fufezan.

Dacă înainte de 1990, întreprinderea producea confecții pentru femei, care au fost exportate în Germania, Italia, Austria, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Rusia, Cehia, Slovacia, Polonia, Serbia, Croația, Canada, Statele Unite ale Americii și România, în prezent, ‘Moda’ SA și-a restrâns exporturile doar la Germania și Marea Britanie, fără a renunța, bineînțeles, la producția pentru piața internă.

După evenimentele din decembrie 1989, societatea a primit numele de ‘Moda’ SA? la conducerea ei fiind numită ing. Monica Fufezan, cea care îi conduce și astăzi destinele.

În urma scăderii drastice a numărului de salariați, Consiliul de Administrație al societății a decis relocarea acesteia într-un spațiu mai mic, dimensionat la actualul număr de angajați, demarându-se construcția unei hale de producție pe un singur nivel, având anexată o clădire P+1, pentru birouri, pe un teren de aproximativ 5.000 metri pătrați, investiția ridicându-se la circa un milion de euro, iar sediul a fost achiziționat în 2006, mutarea efectivă făcându-se etapizat, ea încheindu-se în 2009.

Potrivit directorului general, decizia de a părăsi vechiul sediu al fabricii a fost una ”dureroasă”. „Am apreciat că în actuala situație, aceasta a fost singura soluție care ne permitea supraviețuirea. Singura consolare este aceea că terenul și clădirile vechiului sediu din str. Liviu Rebreanu nr. 86 au fost achiziționate de Universitatea de Vest ‘Vasile Goldiș’ Arad, care a amenajat aici un modern campus universitar”, a precizat Fufrzan.

Conducerea societății a ținut să marcheze aniversarea, pentru aceasta fiind organizate o serie de manifestări la care, alături de foștii și actualii salariați ai fabricii, au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, invitați din țară și de peste hotare.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.