Lucrările de reabilitare a Cetăţii Ineu, monument istoric de la 1295, ar putea începe peste şase luni

Social

Lucrările de reabilitare a Cetăţii Ineu, monument istoric ce a suferit grave degradări în ultimele decenii, de când clădirile nu au mai fost folosite, ar putea începe în cel mult şase luni, procedura de atribuire a proiectării şi execuţiei, estimate la 23 de milioane de lei, fiind aproape de finalizare.

Primarul oraşului Ineu, Călin Abrudan, a declarat luni, pentru AGERPRES, că patru companii s-au înscris la licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare a cetăţii, iar una a fost eliminată din start pentru neîndeplinirea condiţiilor. Dintre cele rămase, două sunt din România şi una din Italia.

Ofertele depuse au fost deschise vineri, însă câştigătorul licitaţiei va fi anunţat după trecerea perioadei de depunere a contestaţiilor.

Conform primarului, toate cele trei oferte sunt apropiate ca sumă, iar valoarea contractului ar urma să scadă cu aproximativ 20% faţă de valoarea estimată a proiectului.

„Estimăm că, după semnarea contractului, proiectarea va fi executată în cel mult trei luni, pentru că mai trebuie făcută o mică parte din proiect. Noi am mai avut o licitaţie pentru proiectare, dar firma care s-a ocupat de lucrare nu a finalizat-o, astfel că la licitaţia de execuţie am introdus şi restul de proiectare necesară. Teoretic, la sfârşitul anului am putea semna ordinul de începere a lucrărilor, dar având în vedere că va fi deja iarnă, cel mai probabil vom deschide efectiv şantierul din februarie”, a spus primarul.

În iunie 2019, reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest au semnat contractul de finanţare a lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Ineului. Valoarea totală a finanţării disponibile este de 23.273.075 lei, iar termenul de executare a lucrărilor este de 24 de luni.

Conform proiectului, vor fi refăcute acoperişul cetăţii, pereţii interiori şi exteriori, va fi consolidată structura de rezistenţă, vor fi schimbate tâmplăria şi instalaţiile şi va fi montat un sistem de iluminat arhitectural.

La finalul lucrărilor, administraţia locală vrea să introducă cetatea în circuitul turistic.

Cetatea Ineului a fost atestată documentar în jurul anului 1295, dar clădirile actuale au fost ridicate între anii 1645-1652. Ultimele lucrări de consolidare au avut loc în anii ’70, când fortificaţia a fost transformată de regimul comunist în şcoală specială pentru elevii cu deficienţe psihice şi fizice. După Revoluţia din 1989, clădirile nu au mai fost folosite, iar cetatea a revenit la administraţia locală în anul 2000, de când s-au căutat fonduri pentru reabilitare. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.