A şaptea ediţie a festivalului fARAD, dedicată exclusiv documentarelor româneşti

Divertisment

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de film documentar fARAD, care se va desfăşura în perioada 24 – 26 septembrie, va fi dedicată exclusiv producţiilor româneşti, proiecţiile urmând să aibă loc în două cinematografe din municipiul Arad, în timp ce alte evenimente din cadrul festivalului se vor desfăşura online.

Evenimentul marchează reluarea proiecţiilor în sălile de cinema şi se va desfăşura la Cinema Arta şi Cinema Grădişte, unde vor fi prezentate documentare reunite sub tematica „Acasă”.

Organizatorii anunţă, într-un comunicat de presă transmis vineri, că fARAD propune o selecţie concisă sub forma unui maraton de şapte producţii româneşti, recent lansate şi deja apreciate la unele festivaluri internaţionale.

„Într-un an atât de special în care cuvântul de ordine a fost #stayhome, fARAD a decis, şi el, să stea acasă. Motivele nu ţin neapărat de pandemie şi de siguranţă, ci de calitatea, varietatea şi pedigree-ul festivalier al noilor documentare româneşti. Altfel spus, e o ediţie reconfigurată domestic şi dedicată exclusiv producţiilor autohtone şi temelor fierbinţi din realitatea noastră recentă. Nu întâmplător, filmul din deschidere se cheamă ‘Acasă, My Home’ „, se arată în comunicat.

Pe lângă documentarele noi ce vor fi prezentate, va exista şi o proiecţie de arhivă, dedicată în acest an aniversării a 50 de ani de la lansarea documentarului-eseu „Apa ca un bivol negru”, „film manifest al unei întregi generaţii de regizori”, mai arată comunicatul.

„fARAD 2020 este unul dintre puţinele evenimente din România care doreşte să reafirme importanţa relaţiei directe între spectator şi experienţa artistică, acordând un loc meritat documentarului românesc”, afirmă, în comunicat, preşedintele festivalului, Corina Şuteu.

Accesul la proiecţii este gratuit, dar în baza unei rezervări la adresa rsvp@farad.ro sau la numărul de telefon 0257/280526.

Din această ediţie nu vor lipsi sesiunile de întrebări şi răspunsuri cu autorii filmelor din program, mulţi dintre ei urmând să fie prezenţi la Arad.

Festivalul are programate evenimente şi în spaţiul online, între care o dezbatere live între Dimitris Kerkinos şi Mihai Chirilov, moderată de Corina Şuteu. Subiectul discuţiei investighează rolul şi specificul filmului documentar în contextul actual. Dezbaterea avea loc pe 25 septembrie, de la ora 11,00, şi va putea fi urmărită pe paginile de Facebook fARAD şi Insula 42.

Tot în format online va continua ediţia a V-a a Laboratorului fARAD, în care vor fi prezentate şi analizate trei proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare. Mentorii acestei ediţii sunt Monica Lăzurean-Gorgan, Laurenţiu Damian şi Dana Bunescu, care vor oferi feedback pe proiectele participante, alături de echipa creativă a festivalului, reprezentată de Corina Şuteu şi Mihai Chirilov.

Iniţiat şi dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar şi revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la iniţiativa Corinei Şuteu şi a Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. AGERPRESIniţiat şi dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar şi revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la iniţiativa Corinei Şuteu şi a Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.