Coordonatorul Spitalului COVID-19 din Arad reclamă blocarea parţială a sistemului medical

Social

Medicul care coordonează Spitalul COVID-19 din Arad, senatorul Adrian Wiener (USR), reclamă că “sistemul de sănătate din România este parţial paralizat”, el arătând că deşi numărul de cazuri noi de coronavirus sunt puţine, sau inexistente în judeţul Arad, pacienţii cronici suferă pentru că nu sunt primiţi în spitale, însă afirmaţiile sale sunt contrazise de autorităţi.

“Zeci de secţii, spitale întregi stau goale aşteptând decizii şi avize. Altele condiţionează accesul pacienţilor de efectuarea testelor pentru COVID-19, chiar dacă nu există nicio suspiciune de boală, chiar dacă din punct de vedere epidemiologic, acum, transmiterea comunitară este foarte redusă în majoritatea ţării. Sunt judeţe, precum Arad, care nu au mai avut vreun caz de infecţie cu SARSCoV-2 de săptămâni de zile şi cu toate acestea secţiile stau goale neavând de săptămâni de zile avizul Direcţiei de Sănătate Publică pentru activitate non-COVID”, a scris, miercuri, pe contul său de Facebook, medicul Adrian Wiener.

El susţine că “sunt pacienţi cu boli cronice nedispensarizate corespunzător, boli neoplazice care evoluează, nedepistate, boli cardiovasculare cu tratamente neajustate de luni de zile”, dar “există servicii medicale suspendate fără nicio raţiune epidemiologică”.

“Lipsa de asumare, inerţia, mocirla birocratică ucid la fel ca şi COVID-19”, a mai scris senatorul, care şi-a reluat activitatea în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad la începutul pandemiei, pentru a ajuta cadrele medicale.

Ulterior postării, Adrian Wiener a adăugat că la Spitalul TBC Arad, care era principala unitate pentru tratarea COVID-19, “nu mai există niciun pacient de săptămâni bune”. “Mai avem doar doi bolnavi aflaţi în tratament, în momentul de faţă, la Spitalul Municipal, unde au fost rezervate cinci saloane pentru pacienţii COVID-19. Restul secţiilor stau goale”, a spus Wiener.

Șeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Horea Timiş, a spus că “este poziţia unui senator rupt de realitate, de sistemul de sănătate şi de Arad în special”. “DSP a organizat întâlnire cu toate spitalele din judeţ în urmă cu o lună, în care am informat şi pregătit unităţile pentru redeschiderea activităţii non-COVID. La sfârşitul lunii mai, medicii epidemiologi din DSP au vizitat fiecare spital şi toate şi-au depus documentaţia pentru avizarea circuitelor, iar deja au primit avizele. Astfel, pot face internări pentru pacienţiinon-COVID. Consider că înainte de a fi aruncate informaţii în spaţiul public, ar fi trebui să fie verificate de domnul senator, telefoanele DSP sunt funcţionale. Nu putem accepta să facă capital politic în detrimentul cetăţenilor judeţului”, a declarat Horea Timiş.

Şeful DSP a precizat că judeţul Arad nu a mai înregistrat niciun caz nou de COVID-19 în ultimele 10 zile, iar în trei săptămâni au fost doar două cazuri. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.