Mare parte din majorarea prețului la gigacalorie, suportată din bugetul local

Social

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a avizat, la începutul acestei luni, prețul pentru producere, transport și distribuție a energiei termice în municipiul Arad. Astfel începând cu data de 1 decembrie, prețul gigacaloriei este de 971,49 lei/gigacalorie (fără TVA), respectiv 1156,06 lei/ gigacalorie (cu TVA). Anunțul a fost făcut de primarul municipiului Arad, Călin Bibarț și cei doi viceprimari Lazăr Faur și Ilie Cheșa, în cadrul conferinței de presă susținută luni, 13 decembrie 2021. Municipalitatea arădeană are în vedere ca mare parte din această majorare să fie suportată din bugetul local.

„ Majorarea de zece ori a prețului la gaze naturale a atras după ea o creștere a prețului gigacaloriei cu aproape 140%. Pentru a nu face o presiune foarte mare pe bugetele familiilor, mai ales în această perioadă, propunem o creștere a subvenției. Noul preț al gigacaloriei se aplică doar din decembrie, cu toate că alte orașe l-au aplicat deja de luna trecută . Astfel, la Arad, primele plăți majorate vor fi resimțite numai după 15 ianuarie. Venim cu acest proiect în fața consilierilor la următoarea ședință în încercarea de a menține un echilibru între o creștere exagerată generată de prețul la gaz și o creștere decentă în condițiile în care sunt foarte mulți consumatori care nu sunt racordați la sistemul centralizat și nu primesc niciun fel de subvenție de la bugetul local. În aceste luni de toamnă am avut un ajutor guvernamental de peste 16 milioane de lei, iar din bugetul local am alocat peste 34 milioane de lei. Sperăm ca pentru lunile ianuarie, februarie și martie să avem în continuare sprijin guvernamental pentru a trece cu bine iarna. Astăzi, chiar dacă nu este atât de frig, se plătește zilnic doar pentru gaz, jumătate de milion de lei, cu plata în avans. Sperăm ca de anul viitor să avem o politică guvernamentală coerentă, națională, cu tot ceea ce înseamnă cote de gaz, contracte cu firmele statului, egale pentru toate municipalitățile din România. ”, a declarat primarul Călin Bibarț.

“ Ținând cont de contextul actual extrem de dificil generat de creșterea în lanț a prețurilor la gaze naturale și energie electrică, vom propune Consiliului Local Municipal ca cea mai mare parte a acestei majorări, reprezentând 65,57% să fie acoperită printr-o subvenție în sumă de 758,06 lei/gigacaloria, populația urmând să plătească 34,43% din prețul gigacaloriei, respectiv suma de 398 lei/gigacaloria, față de 280 lei cât plătea până acum. ”, a precizat viceprimarul Lazăr Faur.

Eficientizarea sistemului de încălzire centralizat rămâne însă prioritatea 0 a municipalității arădene.

„ Este clar că găsirea unei soluții tehnice de eficientizare a sistemului de încălzire centralizat din municipiu nu mai suportă nicio amânare. Sunt sume de bani importante pe care le alocăm periodic din bugetul local pentru acoperirea pierderilor. Nu trebuie să ignorăm nici efortul financiar venit din partea cetățenilor. Avem în discuție mai multe variante de lucru pe care vi le vom prezenta în momentul în care se vor cristaliza. ”, a completat viceprimarul Ilie Cheșa. În cadrul aceleași conferințe de presă primarul Călin Bibarț a făcut o serie de precizări privind nivelul taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor.

„ Taxele și impozitele locale aferente anului 2022, nu vor fi majorate, decât cu rata inflației, așa cum ne obligă legea, deși cred că sunteți conștienți că am fi avut nevoie de așa ceva în contextul în care prețurile au crescut nu numai la gaze, dar și la materiale de construcție, la energie electrică, etc.. Vom vedea cum vom aborda bugetul pe anul viitor astfel încât să putem continua investițiile propuse. ”, a anunțat primarul Călin Bibarț.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe FacebookInstagram , YouTube , TikTok .