Nevoia de plasmă convalescentă este foarte mare în spitale în ultimele săptămâni, pe fondul numărului mare de cazuri COVID-19, însă donatorii sunt puţini, iar Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Arad, care trimitea doze în mai multe judeţe, nu mai are stocuri.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Arad, Laura Păcurariu, a declarat ă primeşte zilnic numeroase cereri de plasmă de la spitale din ţară, dar nu mai are doze validate de teste care să poată fi trimise.
“Cererea de plasmă COVID-19 este foarte mare, zilnic suntem sunaţi de spitale din toată ţara. Din păcate, avem puţini donatori în această perioadă şi nu putem decât spera că va creşte numărul lor în următoarele săptămâni, pe măsură ce se externează cei vindecaţi. Totuşi, după externare, este nevoie să treacă cel puţin două săptămâni pentru donator, pentru a deveni eligibil. În acest moment, avem pungi de plasmă care încă nu au fost validate, aşteptăm de la Bucureşti rezultatele testelor, pentru că plasma poate fi folosită doar dacă are un anumit titru de anticorpi”, a declarat Laura Păcurariu.
Conform sursei citate, primii donatori au fost înregistraţi la Arad la începutul lunii mai, după primul val de îmbolnăviri de COVID-19.
“A fost apoi o perioadă în care nu au mai existat cazuri noi de COVID-19 în judeţ, iar în spital se aflau puţini internaţi, timp de câteva săptămâni. Acum avem acest al doilea val de îmbolnăviri, care a început în iulie şi care aduce şi o cerere mare de plasmă. Încercăm să facem stocuri cel puţin pentru nevoile judeţului nostru. În cazul bolnavilor în stare gravă, plasma cu anticorpi le poate salva viaţa. Am avut discuţii cu colegi din toată ţara şi mi-au confirmat că toţi pacienţii care au primit plasmă, cu excepţia unora care probabil au primit prea târziu doza necesară, s-au făcut bine şi nimeni nu a murit. De aceea încercăm să îi conştientizăm pe cei care s-au vindecat de boală că pot salva vieţi dacă donează plasmă”, a mai declarat directorul CTS Arad.
Conform sursei citate, marea majoritate a celor care au donat fuseseră contactaţi de CTS pentru a li se cere să ajute alţi bolnavi, iar din proprie iniţiativă au donat în special cadre medicale.
“Primim de la spitale listele cu pacienţii vindecaţi şi externaţi, iar noi în contactăm discret, iniţial prin SMS, pentru a nu îi deranja. Încercăm să îi sensibilizăm, le explicăm procedura, le spunem că totul va decurge bine, nu au de ce să se teamă. Cei care doresc să doneze sunt evaluaţi, pentru că nu toţi sunt eligibili”, a spus Păcurariu.
De la începutul lunii mai, de când la Arad se recoltează plasmă convalescentă, 53 de persoane au donat, unele chiar şi de trei ori. Din cele 135 de doze obţinute, 71 au fost distribuite spitalelor din alte judeţe, precum Bihor, Cluj, Hunedoara, Maramureş sau în Bucureşti.
În Arad, aproximativ 20 de doze de plasmă au fost administrate unui număr de opt pacienţi. “În general, se administrează două sau trei doze de plasmă unui pacient, în funcţie de starea fiecăruia, şi mai rar doar o doză”, a precizat Laura Păcurariu.
Pentru a încuraja persoanele să doneze, cei care nu se pot deplasa la CTS în cursul săptămânii, pentru că lucrează, vor putea să se prezinte în ultima sâmbătă din luna august, între orele 08,00 şi 12,00. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.