Primarul din Lipova, Mircea Jichici, acuză că administraţia judeţeană şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad fac presiuni ca noul spital construit în oraş, la care procedurile de recepţie au început joi, să fie alocat pentru pacienţii COVID-19, în condiţiile în care locuitorii de pe Valea Mureşului aşteaptă de foarte mulţi ani să aibă un spital modern în zonă, relatează Agerpres.
Mircea Jichici (PSD) a postat acuzaţiile pe pagina sa de Facebook, unde a lansat şi un sondaj adresat locuitorilor oraşului, cărora li se cere să răspundă dacă sunt sau nu de acord ca noul spital să fie destinat pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2.
„Din păcate se fac presiuni mari, de către DSP Arad, respectiv conducerea PNL a judeţului Arad, pentru transformarea spitalului nou de la Lipova în spital COVID-19, spital care de fapt a fost proiectat încă de la început astfel încât să deservească Lipova, respectiv întreaga Vale a Mureşului”, a scris primarul.
Contactat de Agerpres, edilul a afirmat că intenţia i-a fost transmisă de către şeful DSP Arad, Horea Timiş. „Şeful DSP a spus că a şi discutat cu domnul Raed Arafat, să forţeze recepţia spitalului, astfel încât să fie folosit ca spital COVID-19”, a spus Jichici.
Şeful DSP, Horea Timiş, a declarat, pentru Agerpres, că această posibilitate este în analiză. „Lucrăm la mai multe scenarii, care cuprind mai multe calcule, în funcţie de evoluţia pandemiei”, a adăugat Timiş, care nu a dorit să facă alte comentarii.
Totuşi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Iustin Cionca (PNL), a reacţionat, joi, la sondajul lansat de primarul oraşului Lipova, spunând că este vorba despre o „dezinformare”.
„Consiliul Judeţean Arad nu doreşte transformarea Spitalului Orăşenesc Lipova în spital COVID. Acest lucru i-a fost comunicat primarului, dar cu toate acestea a postat pe pagina sa de Facebook un sondaj de opinie tendenţios. Este un mesaj politic fals, pe care îl punem în contextul campaniei electorale”, a declarat Cionca, adăugând că i-a cerut primarului Jichici „retractarea minciunilor aruncate în spaţiul public”.
„Spitalul din Lipova funcţionează în subordinea Primăriei, singura care, în colaborare cu DSP, va decide dacă acest spital va fi sau nu va fi destinat tratării pacienţilor bolnavi de COVID-19. Primăria oraşului Lipova trebuie să găsească mijloacele financiare de întreţinere a spitalului şi să decidă dacă îl poate susţine din banii locuitorilor sau va solicita trecerea în subordinea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, pentru a beneficia de suport logistic şi medical specializat. Dar şi aceasta este o decizie strict a Primăriei Lipova şi nu depinde de Consiliul Judeţean Arad”, a adăugat Cionca.
Lucările la noul spital din Lipova, începute în toamna anului 2017, au fost finanţate cu 5,6 milioane de euro de Compania Naţională de Investiţii. Procedura de recepţie a fost începută joi, când la Lipova a ajuns o comisie a CNI.
„Ulterior, CNI ne va preda nouă spitalul. Primăria are în derulare lucrările de amenajare a drumului de acces, a împrejurimilor spitalului, iar până la finalul anului sperăm că unitatea va deveni funcţională cel puţin parţial. În prezent, în afară de clădirea nouă, spitalul are doar paturi şi noptiere. La început putem funcţiona cu secţiile din vechiul spital, pentru care avem echipamente şi personal. Ulterior, va fi nevoie de achiziţia altor echipamente medicale, pentru secţii pe care nu le-am avut până acum, precum chirurgie şi ATI”, a declarat primarul.
Spitalul va avea o capacitate de 85 de paturi şi va deservi o populaţie de aproximativ 60.000 de oameni din localităţi de pe Valea Mureşului.
Noua clădire în care va funcţiona Spitalul Orăşenesc Lipova este a treia din sistemul public construită în judeţul Arad în ultimii 30 de ani, după cea a Spitalului Orăşenesc Ineu şi Spitalul TBC din municipiul Arad. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.