Şapte milioane de euro, alocaţi Spitalului Judeţean Arad pentru echipamente medicale şi de protecţie

Social

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad obţine aproximativ şapte milioane de euro, din fonduri europene, pentru achiziţia de echipamente medicale şi de protecţie, în urma semnării, vineri, a trei contracte cu Ministerul Fondurilor Europene.

Banii sunt alocaţi după ce Consiliul Judeţean a depus cereri de rambursare, în contextul cheltuielilor majore făcute pentru echipamente şi materiale sanitare în perioada de după declararea pandemiei, banii folosiţi fiind de la nivel local.

“În vederea consolidării capacităţii de reacţie a unităţilor sanitare şi administraţiilor publice locale, Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu Guvernul României, a decis, la începutul lunii aprilie, că putem aloca, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, o sumă de 350 de milioane de euro pentru a răspunde într-un mod cât mai potrivit situaţiei pe care o traversăm. La Arad semnăm proiecte care vizează partea de dotare cu echipament medical şi partea de echipamente de protecţie. Împreună cu cele două proiecte semnate ieri la Timişoara, ajungem la contracte deja semnate, în cadrul acestui program operaţional, de peste 110 milioane de euro”, a declarat secretarul de stat Adrian Mariciuc, din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

La semnarea contractelor de finanţare a fost prezent şi premierul Ludovic Orban, care a spus că “judeţul Arad a fost foarte greu încercat, a făcut faţă realmente unui val de oameni care au trecut graniţa” la începutul pandemiei, când mii de români reveneau în ţară.

“Sistemul de sănătate publică arădean a făcut faţă şi vreau să felicit autorităţile locale. S-a lucrat pe mai multe fronturi, practic s-a făcut faţă unei situaţii extrem se dificile pe care Aradul nu a mai întâlnit-o niciodată în istorie. A fost un efort uriaş, cu adaptări şi îmbunătăţiri din mers şi vă felicit pentru rezultatele dumneavoastră remarcabile. Noi, la nivel de Guvern, suntem conştienţi că sistemul de sănătate are nevoie de investiţii masive care să îmbunătăţească calitatea serviciilor şi cea instituţională”, a spus prim-ministrul.

Cele trei proiecte care au obţinut finanţări sunt: “Îmbunătăţirea capacităţii unităţilor medicale din judeţul Arad în contextul pandemiei COVID”, “Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad” şi “Echipamente medicale de protecţie pentru centrele sociale rezidenţiale din judeţul Arad, în contextul pandemiei COVID-19”.

Proiectele au fost depuse de Consiliul Judeţean Arad, în parteneriat cu SCJU, Primăria Arad şi Spitalul Orăşenesc Ineu şi vizează rambursarea cheltuielilor susţinute de administraţiile locale şi cea judeţeană atât privind aparatura medicală, cât şi echipamentele de protecţie pentru cadrele medicale.

Administraţia judeţeană a cheltuit aproximativ 20 de milioane lei în echiparea SCJU în lunile pandemiei, timp în care s-au cumpărat 665 de echipamente medicale şi 615.205 bucăţi echipamente de protecţie medicală şi lenjerie pentru pacienţi, respectiv s-a amenajat spitalul de campanie de la Expo Arad. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.