Marcă românească de tradiție: ASTRA Vagoane Călători din Arad

Divertisment

În cei peste 100 de ani de activitate – începând din 1891 – compania ASTRA Vagoane Călători S.A. a produs în principal material rulant, vagoane de marfă, de pasageri și locomotive.

De la înființare, fabrica din Arad a produs peste un sfert de milion de vagoane, pe care le-a exportat în peste 35 de țări din întreaga lume. Prin dezvoltări succesive, retehnologizări și modernizarea liniilor de producție, fabrica și-a extins gama de produse, astfel încât, în prezent, unitatea din Arad poate produce majoritatea tipurilor de vagoane de marfă și boghiuri de tip Y în halele sale, care acoperă o suprafață de 150.000 mp. 

În decembrie 2013, președintele României, Traian Băsescu, a decorat compania arădeană cu importanta distincție Meritul Industrial și Comercial în grad de Comandor.

Fondată de industriașul austriac Johann Weitzer, Fabrica de Vagoane și Motoare ”Johann Weitzer”, societate pe acțiuni, acoperea, în acel moment, nevoile de material rulant pentru întreaga zonă estică a Imperiului Austro-Ungar și a Europei Centrale și de Sud-Est.

Fabrica producea vagoane de marfă, vagoane de călători, locomotive, tramvaie electrice, dar și echipament militar, bucătării de campanie, mașini agricole, pentru Căile Ferate din Austria, Ungaria, Societatea de Transport Urban din Viena, Budapesta, Arad și exporta în România, Italia, Grecia, Bulgaria, etc.

După Primul Război Mondial, în urma Unirii Transilvaniei cu România, se fondează în 1921 societatea pe acțiuni ”ASTRA”, prima fabrică românească, având ca obiect de activitate fabricarea de vehicule de cale ferată, locomotive, tramvaie, automobile, autocamioane, tractoare, mașini agricole, poduri, construcții metalice, motoare, avioane, baloane și echipamente de aeronautică. 

Societatea este naționalizată și reorganizată, după cel de-al Doilea Război Mondial, sub diferite denumiri: ”Fabrica de Vagoane Arad”, ”Uzinele de Vagoane Arad”, ”Întreprinderea de Vagoane Arad — IVA”, dar păstrează ca principal obiect de activitate fabricația de vagoane de marfă, călători și metrou. Fabrica produce vagoane pentru piața internă și exportă pe toate cele cinci continente, și asigură, de asemenea, și întregul parc de rame al METROREX București.

În 1990, are loc constituirea societății comerciale pe acțiuni ”S.C. ASTRA Vagoane Arad S.A.”, care preia integral patrimoniul IVA. Societatea cuprinde două fabrici, una de vagoane de călători și cealaltă de vagoane de marfă. Fabrica de vagoane călători se organizează ca și centru de profit separat, dar fără personalitate juridică.

Separarea completă a unităților de afaceri, în vagoane de călători și vagoane marfă, are loc în 1998, prin separarea patrimonială și crearea unei noi entități juridice, societatea comercială pe acțiuni ”S.C. ASTRA Vagoane Călători S.A. — Arad”. Obiectivul de activitate al noii societăți este proiectarea, fabricarea și vânzarea de vagoane călători, vagoane de metrou, vehicule urbane, vehicule de pasageri convenționale și neconvenționale, boghiuri, componente vagoane și piese de schimb, service și asistență tehnică, comerț și consultanță.

Firma nou înființată trece printr-o perioadă de mari dificultăți, datorită tranziției economice, lipsei comenzilor și datoriilor.

În anul 2000, ”S.C. ASTRA Vagoane Călători S.A. — Arad” devine societate privată, prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni de către societatea românească TRISTAR — firmă expert în managementul sectorului industrial.

Între 2001 și 2003 sunt implementate noi structuri și este demarat un program care a constat în investiții masive pentru modernizarea tuturor facilităților interne, îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaților și respectarea dezideratelor de protecție a mediului, și în paralel, un program de promovare, prin prezența la manifestări externe, misiuni economice, târguri, reclame în paginile unor publicații și reviste prestigioase de specialitate, cotidiene de largă audiență sau de interes general. Marile investiții începute în 2006 sunt finalizate în 2008. 

Flexibilitatea ASTRA și efortul întregului colectiv au făcut ca la sfârșitul anului 2009, rezultatele obținute să confirme justețea strategiei, iar rezultatele economice previzionate să se situeze aproape la nivelul celor din anul 2008.

În cadrul ASTRA, Centrul de Cercetare, Proiectare și Tehnologie (CCPT), reorganizat în 2003, s-a dezvoltat ca un centru de excelență unde se efectuează studiile tehnice în conformitate cu strategia ASTRA, și se elaborează documentația de execuție a vagoanelor, tehnologiile de fabricație și soluțiile la cheie pentru problemele ridicate de clienți.În secțiile de producție se fabrică și se testează vagoanele de cale ferată, precum și carcasele, boghiurile și o gamă largă de componente.

La ora actuală, S.C. ASTRA Vagoane Călători S.A. dispune de toate capacitățile pentru realizarea a toate tipurile de vagoane de călători de 200 km/h pentru traficul internațional UIC, metrouri, tramvaie, și servicii de mentenanță, reconstrucție și modernizare vagoane călători, dar vine și cu soluții în conformitate cu nevoile clienților săi.

Printre produsele realizate în fabrica de la Arad menționăm: tramvaiul Imperio — primul tramvai modern, cu podea 100% joasă produs în România, vagonul Unica Italia dotat cu facilități pentru persoanele cu mobilitate redusă conform TSI PRM, vagon standard Italia, vagonul InterRegio — destinat traficului regional și pe linii secundare, vagonul furgon pentru transportul autoturismelor în trenurile de călători, vagoane cisternă, vagoane descoperite folosite pentru mărfuri generale, specializate pentru transportul pietrei sparte și agregatelor. 

Totodată, pentru a putea răspunde cerințelor beneficiarilor în această epocă a vitezei și comunicațiilor, în cadrul ASTRA se acordă o mare importanță activității de inovare. Angajații sunt stimulați în activitatea de inovare prin acordarea de stimulente importante acelora care reușesc să aducă soluții noi pe plan național și internațional.

În prezent, ASTRA deține drepturi de proprietate industrială atât pentru soluțiile inovatoare pentru anumite tipuri de vagoane dar și pentru componentele, pe care le-a dezvoltat în urma unei activități de cercetare — dezvoltare în laboratoarele proprii.

ASTRA Vagoane Călători, care a înregistrat în anul 2012 un profit de 1, 586 milioane euro, s-a clasat în topul firmelor realizat de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, pe locul 25.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.